24. tammikuuta 2016

Atlantin kuohuja

Lissabonista matkustin Rede Expressos -yhtiön bussilla Vila Nova de Milfontesiin. Bussimatka kesti kolme ja puolituntia ja maksoi reilu 15 euroa. Bussilipun sain ostettua etukäteen kätevästi netistä. Bussi oli hyvin varusteltu; ilmainen nettiyhteys sekä mahdollisuus ladata kännykkää. Perille Milfontesiin saavuttuani mies oli vastassa pysäkillä. Kylä on sen verran pieni, ettei siellä ole omaa bussiasemaa.

Mieheni vuokraama loma-asunto oli oikein kiva. Kolmion kokoinen asunto, jossa oli myös takka olohuoneessa. Parvekkeelta oli näkymä merelle. Mies kun lähti aamupalan jälkeen aina melontatreeneihin, niin minä suuntasin juoksulenkille merenrantaan. Siitä lähti mukavasti aina päivä käyntiin.

näitä lenkkimaastoja jäi kyllä vähän ikävä

Eräänä päivänä teimme päiväretken läheiselle näköalapaikalle Cabo Sardãoon, missä on majakka sekä upea silmänkantamattomiin ulottuva rantatörmä, jota Atlantin suuret aallot muokkaavat. Se oli todella vierailun arvoinen paikka. Hyvin vaikuttava näky! Ja siellä kyllä taas käsitti jotenkin tuon valtameren voiman. Sen aaltojen pauhu oli ihan korvia huumaava. Ja kuinka se on vuosisatojen kuluessa muokannut tuota rantaviivaa, ja muokkaa tietysti yhä edelleen. En ole koskaan aikaisemmin nähnyt niin isoja aaltoja kuin täällä ollessani.




myrskyluodon maija...





Eräänä toisena päivänä kävimme lounaan päälle ajelemassa autolla toisella maisemalenkillä. Tätä rantatörmää nimittäin riittää täällä suunnalla. Silloin oli todella tuulinen päivä ja aallot olivat taas ihan mielettömän isoja. Meren kohina yhdessä riepottelevan tuulen kanssa herätti minussa kauhunsekaista ihastusta. Luontoäiti on kyllä voimakas nainen!




Lomaviikon päivät rakentuivat lähinnä ruokailuiden sekä treenaamisen aikataulujen mukaisesti. Aamulla herätys klo 8-9 välillä, aamupala, aamutreeni, lounas, hengailua / maisemia / päiväretkiä, iltatreeni, päivällinen, nukkumaan klo 22-24 välillä. Mieheni kävi melontatreeneissä paikallisen seuran mukana, tai kuntosalilla ja minä keskityin ulkoilemiseen ja lenkkeilemiseen. Yhdessä sitten käytiin tekemässä tuota "turisteilua" näköalapaikoille, yms.

Lomaviikon alku oli melkoisen sateista ja tuulista, mutta loppuaika kääntyikin sitten jo ihanan aurinkoiseksi ja lämpöäkin riitti parhaimmillaan ihan Suomen kesälukemiin. Naamaankin tarttui väriä siinä määrin, että ihan säikähdin itseäni peilistä katsoessani, kun saavuin takaisin pakkasen puremaan kaamoksen taittamaan pohjolaan.

Lomareissuni toiseksi viimeisenä päivänä kävimme tekemässä kävelyretken Rota Vicentina -nimisellä patikointipolulla, joka on verkosto erinäisiä kävelyreittejä Lounais-Portugalissa. Silloin saimme nauttia todella lämpimästä kesäisestä kelistä.
"Rota Vicentina is a network of walking trails in Sw Portugal, totalling 400 km to walk, along the most beautiful and best preserved coastline of Southern Europe. Comprising the Historical Way, the Fishermen’s Trail and several Circular Routes, proposes a unique experience of two worlds, between a living and authentic rural culture and a surprisingly wild coastline – fully within Sw Alentejo and Vicentina Coast Natural Park."










Yksi hyvin hämmentävä asia oli vuorovesi ja sen vaikutus rantaviivaan. Toki olen tiennyt, että vuorovedellä voi olla suurikin vaikutus, mutta jotenkin se silti jaksoi täällä hämmästyttää. Aamulenkillä juoksemani hiekkarantakohdat saattoivat olla jo puolenpäivän aikaan ihan veden vallassa. Alla yksi esimerkkikuva. Ylempi kuva on otettu nousuveden aikaan iltasella. Alapuolella kuva lähes samoilta jalansijoilta, mutta laskuveden aikaan aamupäivällä. Aika hurja ero! Tuolloin lasku- ja nousuveden vaikutus oli vähän reilu kolme metriä.


Reissusta jäi hirmuisen hyvät ja lämpimät muistot. Ihan jäi semmoinen fiilis, että tänne olisi kiva päästä joskus uudelleenkin. Vielä jäi paljon tutkittavaa ja ihasteltavaa sekä upeita luontopolkuja tallattavaksi.















18. tammikuuta 2016

Tammikuinen Lissabon

Vietin talvilomaani poikkeuksellisesti jo näin tammikuun alussa. Syynä siihen oli työpaikan vaihdos ja siinä välissä ollut kahden viikon "työtön" jakso. Mieheni on koko tammikuun Etelä-Portugalissa viettämässä talvilomaa ja vapaakuukautta, joten lähdin käymään hänen luona kylässä, kun tällainen sopiva loma sattui kohdalle.

Matkustin loppiaisena ensin Lissaboniin, jossa vietin yhden yön ja päivän. Siitä jatkoin sitten bussilla parin sadan kilometrin päähän Vila Nova Milfontesiin.

Alfaman ränsistyneen kaunis ikivanha kaupunginosa

Mutta ensin se Lissabon. Oi, mikä ihana kaupunki! Muistutti aika paljon Barcelonaa, mutta oli tietyllä tapaa vähän rosoisempi ja karkeampi. Päällimmäisenä kaupungista jäi mieleen värikkäät talot, jotka seurailivat kuin helminauha kukkuloiden ja mäkien rinteitä luoden kapeiden katujen kanssa mielenkiintoisen labyrintin. Lissabon on rakennettu seitsemälle kukkulalle, jonka seurauksena turistikaan ei voi välttyä mäkitreeniltä kaupunkivaelluksen yhteydessä :)  Kaupungissa ei voi olla törmäämättä perinteiseen kahvilaan eli pastelariaan. Nämä toinen toistaan ihanampia herkkuja tarjoavat leipomot näyttivät olevan suosittuja niin paikallisen kuin turistiväenkin keskuudessa. Jos asuisin Portugalissa, niin lihoisin varmaan sata kiloa...



Yövyin niin ihanassa hotellissa, että pakko sitä hehkuttaa hieman ja suositella lämpimästi, mikäli olet Lissaboniin matkustamassa. Ota siis ihmeessä huone Portugal Boutique Hotel:sta. Minulla on siitä ainoastaan hyvää sanottavaa oman kokemukseni perusteella. Onnistuin vielä saamaan yön todella edulliseen 76 euron hintaan, kun sattui kohdalle hyvä Booking.comin tarjous. Ja olivatpa vielä nostaneet minut standardista deluxe-huoneeseen. Kyllä siellä kelpasi köllötellä, kun tilaa oli kuin isommallekin perheelle. Oli poreammeet ja kaikki :)   aika luksusta tällaiselle budjettimatkailijalle, joka yleensä aina valitsee majoitukset sieltä suht edullisimmasta päästä.


Funicular, eli raitiovaunuhissi

Kuuluisa "tram 28" linja

turistiratikka, kalliimpi vaihtoehto kuin tuo keltainen ratikkalinja

Aika monessa autossa oli lommoja ;)

Lissabonissa vietin aikaa vain kävelemällä kaupungilla sekä matkustamalla raitiovaunuilla maisemalenkkejä kapeille kujille ja kukkuloille. Matkustin ratikalla kukkulalle Alfamaan, sieltä takaisin keskustaan Baixaan ja siitä edelleen boheemiin Bairro Altoon. Lisäksi kävin syömässä lounaan vilkkaalla bulevardilla, Rua Augustalla, jonka rannan puoleisessa päädyssä sijaitsee komea Praca do Comercion aukio ja riemukaari. Kaupungilla hengailua haittasi ainoastaan yllättävät sadekuurot, jotka alkoivat ja loppuivat aina yhtä nopeasti. Auringon paistaessa lämpötila tuntui jopa kesäiseltä.

Rua Augustalta näkymää riemukaaren suuntaan


Praca do Comercion aukio

kuningas Joao I:n patsas





Katsopas taustalla näkyvä vaalea kerrostalo....aika kapeat neliöt!!!

Sellainen oli pikainen visiittini tässä historiallisessa kaupungissa. Ensi kerralla lisää tarinaa Portugalista, Vila Nova Milfontesin kylästä ja sen lähiseuduista.

Näissä tunnelmissa tällä kertaa...