19. joulukuuta 2011

Kattojen päällä (ei ole) lunta, eikä tonttukaan saa unta...


Vaiti metsä on alla jään, kaikki elämä makaa
Koski kuohuvi yksinään, humuten metsän takaa
Tonttu, puoleksi unissaan, ajan virtaa on kuulevinaan
Tuumii minne se vienee, missä sen lähde lienee

Tonttu. Se on yksi parhaista joululauluista, minun mielestäni. Sitä tuli soitettua sähköuruilla joskus nuorempana kotona Kalajoella siihen malliin, että perheenjäsenet varmaan suunnittelivat korvatulppien hankintaa.

Mitä vanhemmaksi olen tullut, sitä enemmän ahdistaa, kun joulusta on tehty niin kaupallinen ja stressiä aiheuttava juhla. Vaikkein mikään kovin uskonnollinen olekaan, niin silti harmittaa todella paljon tämä joulun maallistuminen. Itse kaipaan yhä enemmän rauhoittumista ja sitä henkistä ruokaa, mitä joulun aikana toivon mukaan ympäriltään löytää.

Joulukuusi, A´la pöytämalli :)

Joulumainokset alkavat pyörimään joka vuosi yhä aikaisemmin; tänä vuonna ensimmäiset jouluaiheiset mainokset puskivat postiluukusta jo lokakuussa. Siis lokakuussa! Aivan käsittämätöntä. Ärsyttää tuo kauhea kouhottaminen ja viesti "osta, osta, osta". Väittäisin, että hyvin monet ihmiset stressaantuvat lähestyvästä joulusta sen vuoksi, kun siihen kohdistetaan nykyään niin paljon maallisia odotuksia. Jos olet taloudellisesti huonossa tilanteessa, voi joulu aiheuttaa hyvinkin epämukavan tilanteen.

Mielestäni ei ole järkeä etsiä hiki hatussa joululahjoja ihmismassojen täyttämistä tavarataloista, ellei ole mielessä jotain sellaista lahjaa, joka oikeasti tulee toiselle tarpeeseen. Ei ole mitään järkeä ostaa lahjaa vain lahjan vuoksi. Mielestäni siinä kohtaa on fiksumpaa jättää lahjat ostamatta ja osoittaa välittäminen ja muistaminen jollain toisella tapaa. Yhteinen höpöttelyhetki kahvikupposen äärellä tai kuulumisten kysely puhelimitse voi osoittautua paljon tärkeämmäksi asiaksi, kuin ne väkisin ostetut konvehtirasiat. Toki lapset ovat tässä asiassa vähän eri asia :)  Lapsi todennäköisesti ilahtuu enemmän toivomastaan lelusta tai pelistä, kuin keskustelutuokiosta :D 

Kannatan itse myös vahvasti sitä, että tekee joululahjat itse tai hyödyntää kierrätystä. En toki tarkoita, että pitäisi ostaa jotain krääsää tai käytön kolhimaa tavaraa :)  Mutta ei pitäisi myöskään tarvita hävetä sitä jos löytää kirpparilta jotain kivaa ja hyödyllistä, niin mikseipäs sitä voisi kääräistä toiselle pakettiin.

Tämän kauhean avautumiseni taustalla on siis vaan se viesti, että nauttikaa joulurauhasta, läheisten olemassa olosta ja seurasta. Ei tarvitse potea huonoa omaatuntoa, jos ei kuusen alla ole kaikkea viimeistä huutoa olevaa tavaraa paketissa. 


vähän valoa tähän kaamokseen
Jouluvaloista ja kynttilöistä tykkään siinä määrin, että niitä on aina saatava. Jotenkin tähän talven pimeyteen tarvii lisävaloa silläkin uhalla, että sähkölasku kasvaa. Myös kynttilöiden käryyttäminen kuuluu harrastuksiini. Se fiilis on vaan jotenkin niin ihanaa, kun on puhdas kämppä, kynttilät pöydällä ja voi rojahtaa sohvalle lepäilemään ja nauttimaan tunnelmasta.

Tällä viikollahan se joulu jo onkin. En ole asiasta sen koommin mitään stressiä ottanut. Ehkä vähän jotain pipareita ja kinkun paistoa on luvassa, jos Suomen kamaralla joulu vietetään. Joulukortteja askartelin viime viikolla sillä tuloksella, että sormet liimautui yhteen pikaliiman voimin. Onneksi kynsilakanpoistoaine pelasti tilanteen tällä erää :D 


Toivon oikein rauhallista ja stressitöntä joulun aikaa kaikille

Lauantaina oltiin Uuraisten Jokihaarassa sukuloimassa ja oli oikein mukava reissu. Talon isäntä apureineen loihti meille maittavan kolmen ruokalajin illallisen. Ja sattuipas Jokihaarassa olevan tuhdisti luntakin luontoäidin helmoissa, joten pääsi ihan jo joulun tunnelmaan :)   Kiitos illasta siis Luhtasen suuntaan.

Toissa viikonloppuna vietettiin ystäväporukalla tyttöjen pikkujouluja Siuntiossa ja Helsingissä. Perjantaina saatiin kokea ennen näkemötän talviyön ukkosmyrsky. Se oli aika hurjaa, kun koko taivas värjäytyi tasaisin väliajoin sähkön siniseksi. Tavallaan aika pelottavaa, mutta myös upean näköistä! Lauantaina käytiin katsomassa hupaisaa Stand Uppia Korjaamolla ja sen jälkeen Tavastian lauantaidiskossa laittamassa jalalla koreasti. Huippu reissu oli jälleen! <3

Mies viettää ansaittua kesälomaansa kiireisen työprojektin jälkeen ja lähti kahden päivän melonta retkelle Päijänteelle. Vielä pystyy hyvin olemaan vesillä, kun ei ole jäistä tietoakaan. Siellä se nyt yöpyy talvimakuupussissa saaressa ja nauttii tähtitaivaan ja nuotion loisteesta. Ei hassumpaa :)

Näihin tunnelmiin...
        ~ Kaline ~


Musavinkki:  tästä illan viimeiseksi hitaaksi, kuunneltavaa, tunnelmoitavaa...Sulosointuinen laululintu..Birdy!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi :)