28. tammikuuta 2012

Kotikutoiset perunalastut

Keitin eilen illalla ison kattilallisen tomaattista nakkikeittoa. Se jos  mikä maistuu tänään hiihtolenkin jälkeen :)  Keittoa kokkaillessa jäi yksi iso peruna jäljelle. Mietin sitten, että mitä ihmettä teen sille kun olin ehtinyt sen jo kuoriakin.  Noh, perunalastuja tietenkin! :D

Ensin viipaloin perunan mahdollisimman ohuiksi viipaleiksi veitsellä. Ja juu, tajusin ihan liian myöhään, että tämä viipalointi olisi ollut viisainta suorittaa juustohöylällä.


Sen jälkeen sekoitin lautaselle rypsiöljyä, pippuri-mausteseosta (Santa Maria: Roasted Garilc & Pepper) sekä hieman suolaa. Tässä seoksessa sitten pyörittelin perunaviipaleet huolellisesti ja asettelin ne riviin uuninpellille.
Uunin lämmitin 200 asteeseen ja pidin lastuja uunissa n. 15-20 minuuttia. Jos olisin tajunnut viipaloida perunan juustohöylällä ohuemmaksi, niin silloin uunin lämmössä olisi varmasti riittänyt 150-180 astettakin, tai ainakin paistoaika lyhyempi. Nyt perunaviipaleet ruskistuivat todella laiskasti...Uunituksen jälkeen laitoin lastut hetkeksi talouspaperin päälle "kuivumaan". Koska perunalastut jäivät vähän turhan paksuiksi, niin se eivät valitettavasti "rapeutuneet" mielestäni riittävästi. Mutta hyvinhän nuo kuitenkin maistivat kylmän New Castle Brown Ale:n kanssa ;)


Seuraavalla kerralla olen vähän viisaampi ja viipaloin perunan ohuemmaksi SEKÄ huolehdin siitä, että peruna on täysin kuiva ennen kuin sitä alkaa paistelemaan. Eli nyt kun olin pessyt hanan alla kuorimani perunan, niin se jäi vähän liian vetiseksi myös sen vuoksi.

Mutta suosittelen ehdottomasti kokeilemaan kotikutoisia perunalastuja, ja miksei tähän sovellu muutkin juurekset, kuten vaikka bataatti tai lanttu. Loistava herkku naposteluun tai vaikka pihvin kylkeen lisukkeeksi! :)  Nam!

3 kommenttia:

  1. Naureskelin ensin että yksi ylimääräinen peruna, mutta niinhän meillekin monesti käy.. :o Nälkäisenä kuorit perunoita ja sitten se viimeinen ei enää mahdu kattilaan.. Kiva idea. Ei ole tullut mieleen tehdä kotikutoisia perunalastuja. Täytyypä joskus kokeilla. :)

    VastaaPoista
  2. Hoksasin tos kyl että tulee kalliiksi yhden perunan teko perunalastuiksi jos sen uunin lämmittää pelkästään sitä varten. Eli kannattaa tehdä se samaan aikaan kun lämmittää jotain muutakin uuniruokaa, niin ei jää enää niin paljon hintaa pottuloille. :)

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi :)