26. elokuuta 2013

Lofoten - The Nordic beauty

Nyt on lomat lusittu ja Pohjois-Norjan reissu on enää kaunis muisto vain! Tässäpä siis lupaamani matkakertomus kuvien ja tarinoiden muodossa, s'il vous plaît! :)

Olimme reissussa yhteensä 10 yötä, joista 6 yötä vietettiin teltassa ja loput 4 yötä ilmaisissa "erämökeissä". Alla kuva yhdestä niistä. Eikös olekin aika upea!?  Harvoin sitä pääsee nukkumaan mökkiin, jossa on 360°-panoraama näkymät merelle sekä vuorille :)   Tuolla lasimökissä oli turvallisesti tuulelta ja sateelta suojassa. Tosin aamulla auringon noustessa siellä oli myös aika lämmin! :D  Tämän mökin löytää Hadselsand -nimisestä kylästä ja se on aikoinaan rakennettu Norjan valtion toimesta pyöräilyturisteja varten (ainakin tarinan mukaan). Tässä mökissä nukuimme itse asiassa kaksi kertaa, mennen tullen. Ja tämä "mennen tullen" tarkoittaa tässä tarinassa sitä, että ajoimme reissumme aikana hitaasti lipuen Lofoottien päästä päähän (Lødingen -kylästä aina Å -nimiseen kylään saakka), josta sitten ajelimme lähes samaa reittiä takaisin.
 


Tuon mökin kanssa samalla rannalla oli tuollainen hieman "eksoottinen" rantabaari nimeltään Rolf´s Bar :)   kyseessä on ns. itsepalvelu-kioski, jossa oli tarjolla mm. virvoitusjuomia ja sipsejä. Idea on se, että jos ottaa baarista jotain, niin voi maksaa pöydällä olevaan lippaaseen sellaisen rahasumman, jonka itse kokee sopivaksi. Itse ostimme tuolta muistaakseni cokis-tölkit. Rantabaariin voi myös halutessaan jättää jotain myytävää. Me jätimme hernekeittopurkin sekä mehutölkin :)    Tämän rantabaarin on nikkaroinut lähellä asuva vanha mies, "Rolf". Ja tuo tönö on ilmeisesti rakennettu aika pitkälti rannalle ajautuneesta roskapuusta, ynnä muista romuista. Lukiessani vieraskirjaa ilahduin siitä kuinka monesta maasta ihmisiä onkaan käynyt tässä ikimuistoisessa paikassa! Näimme täällä ollessamme myös suuren ja uljaan merikotkan, joka kuuleman mukaan asustelee rannan läheisyydessä. Vieraskirjan mukaan joku onnekas oli bongannut myös valaita! Me onnistuimme näkemään reissumme aikana vain hylkeen, jonka pää nousi merestä muutaman kerran tähystelemään maailman menoa :)  Olin kyllä iloinen jo siitäkin näystä, vaikka valaat jäivätkin tällä kertaa näkemättä.


Rannalle oli majoittunut myös saksalainen pariskunta, joiden kanssa vietimme iltaa Rolf´s Barin sekä nuotion tunnelmasta nauttien

Pilvien kohdalla näkyvä musta läntti on se merikotka!! :)  tuon parempaa kuvaa en uljaasta liitelijästä saanut..  

 


Seuraava kohteemme oli surffirantana hyvin tunnettu Unstad Beach. Täällä ollessamme nukuimme yön teltassa. Keli oli päivällä ihanan aurinkoinen ja lämminkin, mutta yöksi viileni siihen malliin, että sai pukea useamman vaatekerraston ennen makuupussiin kömpimistä. Unstadissa kävimme myös paluumatkalla, joilloin mieheni pääsi myös melomaan valtaviin surffiaaltoihin. Minä tyydyin vain katselemaan rannalta ja ottamaan kuvia. Ustadissa kävimme lisäksi myös kapuamassa yhden vuoren päälle sekä teimme päiväretken Eggumiin vievälle patikkapolulle, josta oli huikeat näkymät Atlantin valtamerelle.Unstadin rannalla näkee paljon surffareita, oli keli mikä tahansa.
Patikointia ilta-auringossa.

Unstadin hautausmaan kappeli.

Erään hieman sateisen päivän vietimme Reinessä, joka on vähän isompi kylä vuorten ja vuonojen värittämässä maisemassa. Reine oli kyllä yksi kauneimmista kylistä joita olen koskaan nähnyt :)  Reinessä pääsimme myös pesulle. Eräs yritys siellä tarjoaa turisteille ja reppureissaajille peseytymismahdollisuuden, ilman että tarvitsee olla yöksi majoittuva asiakas. Tulipas muuten käytyä vain kaksi kertaa suihkussa tuon 10 päivän aikana....aikamoista eräjormailua siis! :D  Voin vain todeta, että kaikkeen tottuu...  Lofooteilla tuntui olevan aika yleinen tapa se, että suihkua ei voi ostaa erikseen ellei aio majoittua kyseiseen paikkaan. Nimesimme norjalaisen suihkun "golden showeriksi" siitä syystä, että hetki kuuman suihkun alla maksaa maltaita...kallista, kallista..niinkuin moni muukin asia Norjassa. Bensakin maksoi lähes kaksi euroa per litra.


Kalastajamökkejä, eli rorbuereita, Reinessä.

Tunnelmallinen kahvila Reinessä. Ja olipa muuten ehkä kallein Cafe Latte, jonka olen koskaan ostanut!! :D
Turskan kuivaustelineitä näkyi lähes joka kylässä.

Eräänä lämpimänä ja aurinkoisena päivänä ajoimme uudestaan Reineen ja lähdimme kapuamaan Reinebringen vuoren päälle. Vuori ei ollut kovin korkea (n. 448 m), mutta reitti oli melkoisen haastava. Norjan patikointireitit ovatkin "hieman" eri luokkaa kuin meillä täällä Suomessa. Polut ovat välillä sitä luokkaa, että "jos kompastut ja horjahdat, niin putoat kuolemaan"...  Eli todella varovainen pitää olla, kun noita vuorenrinteitä kiipeilee. Suosittelenkin menemään esim. tuonne Reinebringenille ainoastaan poutaisella ja tuulettomalla säällä. Noin 1,5 tunnin patikoimisen jälkeen saavuimme vuoren päälle ja sieltä olikin aivan silmiä häikäisevät maisemat. Eli raskas ja välillä hieman pelottavakin kiipeäminen oli todellakin sen vaivan arvoinen! :)   Meillä oli eväät mukana joten pidimmekin sitten reilun lounastauon tuolla upeissa maisemissa auringosta nauttien.
Reine

 Lofoottien kärjessä sijaitseva pieni kalastajakylä Å oli yhtä tylsä kuin nimensäkin. Eli siellä nyt ei juurikaan mitään sen ihmeempää näkemistä ollut. Joku kyllä kehui, että siellä on todella hyvä leipomo-konditorio, jossa kannattaa käydä. Mutta se jäi meiltä nyt väliin. Myös Å:ssä sijaitsevaa turskamuseota kehuttiin, mutta eipä tullut käytyä sielläkään...  Keskityttiin lähinnä kalastamiseen tuolla Å:ssa ollessamme. Saimme kokea myös hieman epämiellyttävän heräämisen teltassa, joka oli lysähtänyt kasaan yöllisen myrskyn seurauksena ja muun muassa makuupussit ja makuualustat lilluivat vesilätäköissä... :D   Aika kalsea herätys siitä huolimatta, että olimme jo kertaalleen yöllä raahanneet telttaa kokonaisena suojaisempaan paikkaan, jottei se katoaisi tuulen mukana merelle. Näitä retkeilyn "varjopuolia" :)


Taloja Å:n kylässä
Jos voittaisin lotossa, ostaisin omakseni :)

Alla olevassa mökissä yövyimme myös kaksi yötä putkeen. Pakenimme kovaa tuulta ja sadetta tähän mukavaan ruohokattoiseen mökkiin, lähellä Unstadia. Meidän teltta oli kastunut Å:n reissulla siinä määrin, että oli kiva välillä nukkua jossain sataprosenttisen kuivassa paikassa :)   Toisena yönä saimme seuraksemme mökkiin leppoisan mieskaksikon Tšekeistä, jotka olivat tehneet matkaa Norjassa jo kolme kuukautta. He näyttivät meille upeita kuvia matkansa varrelta ja tulikin heti sellainen olo, että ensi kesänä voisi matkustaa Keski-Norjaan, jossa kaikkein jylhimmät norjalaiset vuoret ja maisemat sijaitsevat.


Erämökki n. 8 km päässä Unstadista. Mökkiin mahtuu yöpymään useita.
Poneja, lampaita, vuohia, ylämaan karjaa...laidunsi siellä täällä. Joka paikassa.
Pieni majakka Eggumiin vievän polun varrella
Patikkapolulla (Unstad - Eggum). Takaisin tullessa keli vaihtui myrskyksi. Ja juu, kastuttiin! :D
Vesiputouksia ja raikasta juomakelpoista vettä riittää.
Ei ollut varsinainen rantakeli tuona päivänä neuleesta ja takista päätellen...  :)

Kalastimme useana iltana virvelillä merenrannalta heitellen ja laskelmieni mukaan söimmekin viitenä iltana itse pyytämiämme kaloja. Tuossa alla kuva meidän ensimmäisestä kalasaaliista, joka osoittautui valkoturskaksi, mikäli saksalaisia kalastajaturisteja on uskominen. Tämän lisäksi saimme saaliiksi makrillia sekä pienempiä versioita tuosta valkoturskasta. Tai niin ainakin oletimme :)


Vonkale

Reissuamme varjosti se, että oltiin molemmat kipeenä. Flunssaa ja kuumetta, näin perinteisesti kun aina lomalla sairastellaan. Alkuloma meni siis puolikuntoisena, eikä oikein jaksettu täysillä panostaa patikointiin tai melontaan. Ja loppulomasta menikin sitten kelit niin huonoksi, ettei voitu sen vuoksi enää juurikaan tehdä niitä asioita joista oltiin haaveiltu. Onneksi ei kuitenkaan niin pahasti tultu kipeäksi, että olisi joutunut sen vuoksi reissun keskeyttämään.


Mies pääsi taas kesyttämään Ustadin surffiaaltoja. Oli aika hurjan näköistä toimintaa!

Tässäpä siis jokseenkin sekalainen ja PITKÄ sepostus reissusta kuvineen. Toivottavasti tästä mun höpinästä jotain tolkkua saa...  Jos joku tarvitsee vinkkejä Lofoottien reissua varten, niin allekirjoittanut kertoo mielellään lisää omista kokemuksista :)

Näissä tunnelmissa...
    ~ Kaline ~Ps. tässä vielä lyhykäisyydessään(?) meidän reissun reitit ja yöpaikat, jos nyt ketään sattuu etes kiinnostaan :D

1 yö:  Jossain ehkä n. 60 km Narvikin jälkeen. Ajettiin yhtä soittoa Kalajoelta tänne, kunnes silmissä painava unihiekka pakotti pystyttämään teltan ensimmäiseen sopivaan pusikkoon, aamu kuuden jälkeen.

2 päivä: ajettiin reilu 200 km ja saavuttiin Hadselsandin kylään, jossa tuo kiva "lasikoppi" ja Rolfin rantabaari sijaitsivat. Vietettiin yö mökissä.

3 päivä: Aamulla syötiin eilispäivänä narraamamme pari kiloinen valkoturska, NAM! Sitten jatkettiin matkaa Hadselsandista Unstadiin, matka noin reilu 100 km. Vietettiin päivä patikoiden Unstadissa ja illalla kokkailtiin retkieväitä rannalla nuotion äärellä.

4 päivä: nautittiin Unstadin aurinkoisesta kesäsäästä pitkälle iltapäivään ennen kuin jatkettiin matkaa. Ajettiin ehkä n. 145 km ja pystytettiin teltta merenrannalle, jonnekin Flakstadin ja Rambergin kylän välille.

5 päivä: Flakstadista jatkettiin matkaa Reineen. Ajokilometrejä kertyi tästä vain noin 30 km. Käytettiin sateinen ja kolea päivä peseytymiseen, kahvitteluun ja rentoiluun. Illalla jatkoimme matkaa Å:hon, jonne Reinestä oli matkaa enää vain 9 kilometriä. Å:ssa lähinnä vain kalastimme. Jostain syystä Å ei kiinnostanut yöpaikkana ja ajoimme illan pimeydessä lähes 20 km, ennen kuin löysimme sopivan telttapaikan. 

6 päivä: Herättyämme ajoimme takaisin Reinen ja Å:n suuntaan. Aurinkoinen ja lämmin keli helli ja päätimmekin käyttää sen kiipeämällä Reinebringen vuoren päälle. Tästä kerroinkin jo tuossa aiemmin kuvien kera. Kun palasimme vuorelta ajoimme Å:hon, jossa sitten yövyimme epäonnisesti myrskyn keskellä.

7 päivä: Herättyamme sateen kastelemasta teltasta söimme ankean aamupalan ankealla parkkipaikalla ja lähdimme ajelemaan takaisin kohti Unstadia. Tiesimme, että siellä on erämökki joka kuulosti erittäin tervetulleelta yöpaikalta märän telttayön jälkeen. Matkan varrella pysähdyimme muutamaksi tunniksi vuonon rannalle, jotta mies pääsi melomaan ja minä kokeilin kalaonneani sillä aikaa. Illalla nautimme takkatulen loimusta suuressa kodassa, josta siirryimme unten maille viereiseen mökkiin.

8 päivä: Koska taas satoi vettä ja vihmoi, päätimme, että vietämme tässä mukavassa ruohokattoisessa mökissä vielä toisenkin yön. Niinpä teimmekin päiväseltään retken Unstad Beachille, jossa kävimme patikoimassa luontopolulla sekä katsomassa surffareita. Illaksi menimme takaisin samaan paikkaan yöksi ja tapasimme täällä sen tsekkiläisen mieskaksikon sekä kolme tyyppiä Itävallasta.

9 päivä: Ajettiin taas Unstad Beachille, koska mieheni halusi mennä surffailemaan kajakilla aaltoihin. Olikin luvattu suuria aaltoja, joten meno oli aika hurjaa katseltavaa. Keli oli sen verran karsea, että itse oleskelin lähinnä vain autossa kirjaa lukien sen ajan. Sen jälkeen lähdettiin ajamaan takaisin tulosuuntaan ja yövyimme seuraavan yön siellä samaisessa lasikopissa Rolf´s Barin vieressä, jossa yövyimme reissun alkumetreilläkin. Yöllä oli kova tuuli ja sade, joten päätös oli varmasti oikea :)

10 päivä: Koska nopea surffailu iPadilla sääsivustoilla todensi sen minkä jo arvasimme, eli kelit eivät olleet parantumassa, päätimmekin lähteä ajelemaan kohti Suomea jo suunniteltua aiemmin. Ei ollut oikein inspistä jäädä sateiseen ja tuuliseen saaristoon. Niinpä hurautimme kertaheitolla aina Ruotsin Kiirunaan saakka jossa vietimme teltassa vielä yhden yön.

3 kommenttia:

 1. Moikka! Löytyykö tuosta Unstadin erämökistä lisätietoa jostain? Tarkempaa sijaintia tms?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Merja. En valitettavasti muista enää tarkempaa osoitetta / sijaintia, mutta tämä mökki oli Unstad Beachille menevän tien varrella. Samassa "pihassa" oli myös iso kota, jossa pystyi tekemään tulet ja ruokaa

   Poista
 2. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi :)