6. elokuuta 2013

Lomamatkasuunnitelmia

TJ 3,5 !!!  Jeeeee! Pian loma starttaa. Kaksi viikkoa on lyhyt aika, joten täytyy yrittää muistaa nauttia jokaisesta päivästä, kun ei tarvi ajatustakaan uhrata työlle ja saa nukkua hieman pidempään. Ollaan koko loma-aika reissun päällä, joten ainakin noista normi arkirutiineista pääsee irtaantumaan.

Matkasuunnitelma on jotakuinkin alla olevan mukainen :)   Eli tarkoitus koukata Jyväskylän kautta Kalajoelle, josta matka jatkuu sitten Ruotsin kautta Lofooteille Norjaan, E10 -valtatietä pitkin. Vaihtoehtoinen reitti on se, että ajamme aina Kilpisjärvelle saakka, josta sitten Tromssan kautta Lofooteille. Mutta siitä tulee joitain satoja kilometrejä pidempi matka. Ehkä mennään eri reittejä mennen tullen tai jätetään Tromssa suosiolla väliin tällä kertaa.




Lofootit on siis Pohjois-Norjassa sijaitseva saariryhmä, joka koostuu useasta saaresta joita tiet ja sillat yhdistävät. Lämpötilat elokuussa ovat aikalailla jotain 9 - 15 plusasteen tienoilla. Eli mikään helleloma tästä ei ole tulossa :)  Pohjoisesta sijainnistaan huolimatta Lofooteilla on talvellakin hyvin lauhkea ilmasto, eikä talvipakkasia ole. Se johtuu Golfvirrasta, joka pitää ilmaston nollan yläpuolella koko vuoden.




Lofoottien maisemaa hallitsee vuoret, suojaisat lahdet ja vuonot, pitkälle ulottuva merenranta ja suuret koskemattomat alueet. Myös värikkäät "rorbuer"it eli kalastajamökit värittävät pienten kylien maisemaa. Niistä monet on muutettu nykyaikana kivoiksi hostelleiksi, yms.


Ihanan värikästä!

Saatamme ehkä käydä myös Vesterålenissa, joka on Lofoottien kaltainen saariryhmä heti siinä pohjoispuolella. Mutta siis, kaikkinensa meillä on tarkoitus "eräjormailla", eli yöpyö autossa ja teltassa sekä valmistaa itse omat eväät. Norjassa on sen verran kallista, ettei olisi vara yöpyöä puoltatoista viikkoa hotelleissa tahi syödä ulkona. Tehdään varmasti myös päiväpatikointiretkiä vuorille tai muualle luontoon. Meillä ei ole, ainakaan tällä hetkellä, sellaisia varusteita että kovin mielellään lähtisimme usean päivän mittaisille patikointiretkille kävellen.


Heppakuva on lainattu Hov Hestegårdin facebook -sivuilta.

Minua tietysti houkuttaa suuresti ajatus siitä, että pääsisin kokeilemaan ratsastusta tuolla upeissa maisemissa. Ja otinkin jo alustavasti selvää, että Lofooteilla on ainakin yksi talli, joka islanninhevosvaelluksia järjestää. Hinnat voivat kyllä Norjan tyyliin olla melkoisen kalliit...  Mies taas on toki innoissaan upeista melontamahdollisuuksista ja otammekin kajakit auton katolle matkaan. Mulla on vielä melontaliivi hankintalistalla, eli ennen reissua pitäisi ainakin sellainen turvallisuussyistä hankkia. Eli enköhän minäkin rohkene jonnekin tyynelle vuonolle melomaan, jossa ei tarvitse isoja aaltoja pelätä :)   Mies saa sitten ihan itekseen käydä surffailemassa aalloissa Unstadissa, josta löytyy suosittu surffiranta. Tätä hän tosin pääsi jo harjoittelemaan omalla Lofootit-reissullaan, josta kotiutui vain viikko sitten. Ja pian siis taas takaisin! :D  Autolla ajoa ainakin riittää ukkelilla tänä kesänä.


Unstadissa aallot saattavat olla jopa kolme metrisiä...

Lofooteilta löytyy myös useita majakkarakennuksia, joista useat on muutettu guest house -tyyppisiksi majapaikoiksi. Näissä ihmiset käyvät usein asumassa myös ns. ruokapalkalla, eli tekevät majakan omistajalle jotain kevyitä töitä, josta saavat vastineeksi majapaikan ja ruoan. Tämäkin voisi olla mukava kokemus! Mielelläni kyllä johonkin majakkaan kävisin tarkemmin tutustumassa, kun muistelin tuossa etten ole koskaan käynyt majakassa. Edes Suomessa.


Skrovan majakka Lofooteilla

Vielä haluan tähän tarkentaa, että tämän kirjoituksen kuvat eivät ole omiani (these photos are not my own). Olen lainannut niitä googlen kuvahaun tuloksista, jotta saisin etukäteen vähän vatsanpohjaa kutittavia lomafiiliksiä aikaiseksi :)  Omia kuvia sekä fiiliksiä esittelen sitten tarkemmin reissun jälkeisessä matkareportaasissa, jonka tulen kirjoittamaan tänne sitten elokuun lopussa. Ja lupaan yrittää satsata tällä kertaa vähän parempiin kuviin kuin ne mun perinteiset tärähtäneet kännykkäkamerakuvat...  :D


Kyllähän noissa maisemissa kelpaa lomaansa viettää :)  En malta odottaa!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi :)